Friskare Häst

Ring mig när du vill ha en Friskare Häst!Hästmassage, Träningsschema, Foderstater.


Hästmassagens effekter


Ökar cirkulation av blod och lymfvätska, dvs bättre näringstillförsel och bättre borttransport av slaggprodukter

Ökar utsöndringen av slagg och gifter från kroppen. Därför kan hästen ibland drabbas av till exempel förkylning efter de första behandlingarna. Sjukdomen finns redan i kroppen och massagen aktiverar den och driver ut den.

Lägre blodtryck till följd av ökad cirkulation och utrensning.

Avslappning. Väldigt viktigt för alla arbetande hästar. Eftersom att massagen påverkar både muskel och nervsystemet och skapar en avslappning som hjälper hästen att sänka sig både fysiskt och mentalt och ger en annan form av vila.

Löser muskelkramper. Små kramper kan ibland ställa till med stora problem. Massage mjukar upp och löser upp kramper och spänningar innan de sprider sig.

Smärtstillande, då massagen utlöser hormonet endorfin i kroppen som fungerar lugnande och smärtstillande.

Ökar bandet mellan dig och hästen. Det är viktigt att själv lära sig att massera sin häst för vardagsbruk. Genom att regelbundet massera sin häst ökar man de psykiska och emotionella banden mellan dig och hästen, ni får bättre kontakt och hästen ser upp till dig som ledare. Detta är jätteviktigt att göra med unghästar för att de ska lära sig att slappna av vid hantering.

Kroppskännedom. Hästen blir med kroppsmedveten och får bättre koll på var den har sina ben, sin rumpa osv. Massage fungerar väldigt bra på snubbliga hästar och andra som inte har koll på sig själva.

Muskler och senor blir med elastiska, då massagen löser upp spänningar. Du vet själv hur skönt det är att få massage.

20% ökad prestation. Det är bevisat att hästen presterar upp till 20% bättre efter massage. För en tävlingshäst kan det innebära skillnad mellan vinst och förlust.

Glansigare hårrem, då gifterna försvinner ut kroppen och huden stimuleras vid beröringen så blir hårremmen som växer ut fräsch och vacker.

Hormonbalansen stimuleras när hjärnan får impulser av att förändringar sker i kroppen påverkas hormonbalansen positivt.

Nervsystemet stabiliseras, då nerver finns överallt i hela kroppen, och dessa berörs och stimuleras vid massage, så blir nervsystemet med aktivt och fungerar bättre. Om nerver ligger i kläm efter en skada, så kan massage göra underverk.

Stärker immunförsvaret. När gifterna försvinner ur kroppen så påverkas immunförsvaret positivt då det inte finns en massa sjukdomsalstrande saker i systemet som immunförsvaret måste jobba hårt med för att inga sjukdomar skall bryta ut. Skador och rörelseproblem förebyggs. Genom att hästen får bättre kroppsuppfattning, och mindre spänningar så är det givet att man förebygger skador och rörelseproblem.

Behåller kroppen i bättre fysisk kondition genom att musklerna aktivt masseras så släpper inneliggande spänningar och träningsvärk och hästen behöver inte anstränga sig lika hårt för att utföra ett arbetspass. Detta förklarar också varför prestationen höjs, då hästen tar i lika mycket som den är van vid, men den möter inget motstånd av trötta, stela muskler så får hästen ut mer utav varje träningspass, och konditionen ökar snabbare.

Förbättrar hästens hälsa och karriär då hästen mår bättre så presterar den bättre helt enkelt.

Bevarar rörelseförmåga vid ärrvävnad, då ärrvävnad aldrig blir lika elastiskt som den ursrungliga vävnaden, så hjälper massagen till att mjuka upp mer än vad hästen klarar av på egen hand, och slipper därmed dras med onödiga spänningar.

Bättre uthållighet och fysisk prestationsförmåga. Som jag nämnde ovan så försvinner smärtan, spänningarna och motståndet i musklerna och hästen kan prestera mycket bättre.